6 dingen die ik niet wist over afvallen

Sinds ik in de zomer van 2020 mijn eerste poging deed om af te vallen, heb ik mij veel verdiept in het menselijk lichaam, met name op het gebied van voeding, hormonen en beweging. Ook van mijn personal trainer heb ik veel geleerd. In dit artikel deel ik de dingen met jou die ik niet wist voordat ik begon met afvallen en die mij wellicht hadden geholpen als ik ze eerder had geweten.

Stress is een dikmaker!

Stress kan het afvallen moeilijker maken. Dit komt omdat de hormonen die vrijkomen als je gestresst bent vetopslag kunnen stimuleren. Dit hormoon heet Cortisol en wordt als je langere tijd last hebt van stress teveel aangemaakt. Hierdoor kom je aan. Nog een nadeel van aankomen door stress; het komt er vooral aan bij je buik. Je krijgt meer buikvet. Jakkes! Dus weg met die stress! Het staat je afvalproces in de weg.

Van te weinig slaap kom je aan
Ook van de te weinig slapen kan je in gewicht aankomen. Je kan er zelfs een halve kilo per week van aankomen! Te weinig slaap kan invloed hebben op je eetlust. Mensen met minder slaap eten vaak meer calorieën op een dag. Dit komt door een verstoorde stofwisseling. Bij een slecht slaappatroon maak je meer greline hormonen aan die ervoor zorgen dat je trek krijgt en minder leptine hormonen die zorgen dat je een vol gevoel krijgt. Als je te weinig of slecht slaapt, krijg je dus meer zin om te gaan snoepen en ben je sneller geneigd om ongezonde keuzes te maken.

Chocola slankt af
En nee, daarmee wil ik niet zeggen dat je nu maar meteen een reep chocolade uit de kast moet trekken en die helemaal moet opeten. Maar uit onderzoek is gebleken dat een klein stukje pure (min. 70%) chocolade (ongeveer 100 gr per dag) je insulinegevoeligheid kan verbeteren. Dit betekent dat je lichaam eerder de energie uit je voeding zal verbruiken in plaats van het op te slaan als vet. Ben ik even blij! Ik ben echt gek op chocola en ik mag terwijl ik aan het afvallen ben elke dag dus best een stukje chocolade eten!

Vet verdwijnt niet als je afvalt
Als je afvalt en door te sporten je vetpercentage afneemt, betekent dit niet dat het vet verdwenen is. Alleen de grootte van de cellen neemt af, maar de hoeveelheid vetcellen blijft hetzelfde. Als je vetmassa toeneemt komt dit omdat de vetcellen in je lichaam weer groter worden. Wanneer die vol is, wordt er een nieuwe vetcel aangemaakt. Ze vermenigvuldigen zich dus ook nog! Daarom is het zo gemakkelijk om in gewicht aan te komen, maar is het moeilijk om het er weer af te krijgen.

Gewicht is niet het belangrijkste

Maar ik moet toch eerlijk bekennen dat het voor mij wel de grootste motivatie is. We, ik vooral, zijn snel geneigd om onze resultaten te meten aan de hand van de weegschaal. Toch gaat het eigenlijk helemaal niet zozeer om het getal op de weegschaal, maar om de juiste verdeling en balans tussen je vet- en spiermassa. Iemand die twintig kilo lichter is dan mij, kan alsnog ongezonder zijn en een hoger vetpercentage hebben. Bovendien wegen spieren meer dan vet. Doordat ik veel aan het trainen ben, zowel kracht als cardio, zal mijn spiermassa langzaam toenemen en mijn vetmassa afnemen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat ik daarmee ook gewicht verlies. Wel is het zo dat spieren compacter zijn dan vet. Dit zul je vooral zien in de spiegel of merken aan je kleren die minder strak zullen gaan zitten of zelfs te groot worden.

Smoothies zijn niet altijd de beste keuze
Je zult misschien denken dat een smoothie een gezonde optie is als je wilt afvallen. Er zitten in een smoothie immers heel veel gezonde ingrediënten zoals fruit, groente, magere yoghurt of kwark etc. Maar als je wilt afvallen is een smoothie niet altijd de beste keuze. Doordat je de ingrediënten pureert en kleiner maakt gaan er veel meer ingrediënten in 1 glas en dus ook meer calorieën dan wanneer je gewoon een banaan of een appel eet. Je krijgt daardoor heel snel zeer geconcentreerde calorieën binnen. Bovendien registreren onze hersenen een smoothie ook niet als vast voedsel, waardoor je na enige tijd alsnog trek krijgt om iets te eten.

Allemaal dingen die ik nog niet wist voordat ik begon met afvallen! Zijn er nog dingen die ik niet weet, maar die jou wel helpen bij het afvallen? Laat het me vooral weten in de comments!

Leave a Reply

Your email address will not be published.