Afvallen week 6

Het is weer maandag en dat betekent dat ik jullie weer een kijkje geef in mijn afvalrace! Vorige week was ik een beetje teleurgesteld over de resultaten, maar ik heb mijn goede, healthy flow toch weten vast te houden. Daar ben ik erg trots op. Slechte resultaten zijn voor mij een enorme valkuil. Maar ik heb mijn motivatie dit keer weten vast te houden, dus ik zit nog steeds op het goede spoor. Kijk je mee naar mijn week?

Mijn sporturen deze week!

Deze week fietste ik bijna 140 km weer iets meer dan vorige week! Mijn langste rit was bijna 47 km lang en is daarmee ook mijn langste rit die ik tot nu toe heb gemaakt. In totaal heb ik zo’n 7,5 uur gesport de afgelopen week, dat is meer dan een uur per dag, dat lijkt me een dikke prima. Ik vind het fietsen nog steeds heel erg fijn. Wel merk ik dat de nieuwigheid er vanaf begint te gaan en dat vind ik, ook al klinkt dat misschien een beetje vreemd, een beetje spannend. Ik ben bang dat daardoor de motivatie of zin om de fiets te pakken minder wordt. Maar ik ga heel hard mijn best doen de dagelijkse fietsritjes vast te houden!

Voeding

Qua voeding, merk ik dat ik hiermee iets losser begin te worden. Afgelopen weken at ik elke dag praktisch, bijna hetzelfde en dat begint een beetje te vervelen. Ik maak hierdoor af en toe iets mindere gezonde keuzes, maar zorg er wel nog elke dag voor dat ik binnen mijn calorie budget blijf. Al met al denk ik dat het niet heel veel kwaad kan, aangezien ik nu ook veel meer sport en beweeg. Maar het is ook niet de bedoeling dat ik de touwtjes weer helemaal laat vieren. Dus bij deze spreek ik mezelf even streng toe. Blijven opletten, troela.

Vergelijken met anderen

Ik heb mezelf altijd al vergeleken met anderen. Ben ik wel net zo leuk genoeg? Of zijn mijn kleren wel net zo hip als die van haar? Of ben ik wel net zo slank? Ik merk dat ik ook met het fietsen heel erg geneigd ben om mezelf met anderen te vergelijken. Daarbij houd ik geen rekening met het feit dat ik slechts twee weken op de fiets zit en de meiden waarmee ik mezelf vergelijk al veel langer. Ik leg mezelf op dat ik net zo snel moet/wil worden, dat ik net zulke grote afstanden moet afleggen en dat ik minstens net zo vaak als hen de fiets moet pakken. Allemaal eisen gebaseerd op anderen die helemaal niet reëel  zijn. Toch merk ik dat dit me dagelijks bezighoudt. Vandaag, zondag 11 juli, de dag dat ik dit schrijf (als jullie dit lezen is het de volgende dag), overheerst dit zo erg dat ik me er somber door voel. Het maakt me onzeker, geeft me het gevoel dat mijn sportmomenten of sportprestaties (mijn fietsritten) minder van waarde zijn dan die van hen.

Door dit hier op te schrijven hoop ik dat ik me realiseer hoe belachelijk dat is. Mijn sportmomenten en fietsritten zijn net zo waardevol als die van hen. Ook al ligt mijn tempo misschien iets lager of is mijn afstand iets korter. Elke kilometer doet er toe en is voor mij waardevol. Ik moet echt proberen mezelf minder te vergelijken met anderen en hun prestaties. Ik probeer ook heel erg tegen mezelf te zeggen dat ik mezelf de tijd moet gunnen. Ik kan niet in een paar weken tijd op hetzelfde niveau zijn waar zij al jaren voor trainen. Dat is onmogelijk. Met de tijd wordt ook mijn tempo vanzelf wat sneller.

Resultaten afvallen week 6

Ook al kan ik inmiddels redelijk goed inschatten hoe ik het de afgelopen week gedaan heb, ik blijf het elke keer weer spannend vinden om op die weegschaal te stappen. Laten we de resultaten meteen maar bekijken.

Startgewicht 31 mei 2021: 79,9 kg
Huidige gewicht: 76,2 kg
Afgevallen in week 6: 1,1 kg
Totaal afgevallen: 3,7 kg
Aantal kilo’s nog te gaan: 13,8 kg

Als ik het niet dacht! Vorige week gaf ik al aan dat ik vermoedde dat ik óf veel vocht vasthield of veel spieren had gekweekt omdat de resultaten zo tegenvielen. Bij deze kan ik bevestigen dat dit vermoedde klopte, want er is ruim een kilogram af, en dat had meer geweest als ik dit weekend niet uiteten was geweest en mijn vriend zondagochtend geen uitgebreid ontbijtje voor me had gemaakt! Maar er mag ook nog geleefd worden. Dit betekent dat ik de eerste 5 kg bijna kwijt ben en dat mijn eerste doel om 10% lichaamsgewicht af te vallen (in totaal 8 kg) steeds dichterbij komt. Volgende week hoop ik echt bij de -5 kg in de buurt te komen, maar we gaan het vanzelf zien! Tot dan!

One Comment

  1. Ontzettend goed bezig hoor zo te lezen. En dat vergelijken is inderdaad meer in je hoofd, ook al weet je dat het niet logisch is. Lekker bezig blijven op de koers die je zelf wil varen. Zo te zien lukt dat aardig. Toi toi toi, you can do it!

Leave a Reply

Your email address will not be published.